Stockholm, Dalarna, Provence 15/6-25/8

Sommarutställning med akvareller av Per Ståbi. Motiven är från Stockholm, Dalarna och Provence. Per Ståbi, född och uppväxt i Orsa, har tecknat och skissat en hel del under sin arbetstid med olika befattningar inom reklam och marknadsföring.

I samband med en resa till Italien, Sorrento och Capri kom lusten att måla vacker natur i Italien och Sverige som akvarell. Efter en målarkurs i Finnhamn i Stockholms skärgård den sommaren har Per målat kontinuerligt med målarkurser såväl i utlandet, Korsika, Frankrike, Provence, Ålands skärgård som i Sverige, Utö, Södra Dalarna och Stockholm.

Den första större konstutställningen ägde rum i Orsa Kulturhus 2007, Galleri Riddaren, G:a Stan. Sedan följde ett femtontal separata utställningar och några samlingsutställningar. Motivunderlagen har förutom utlandsmotiv varit Ovan Siljan, Stockholm, framför allt Södermotiv i Per Anders Fogelströms anda.

Torsdag 15/6 17.00-20.00.
Denna kväll blir det även föredrag och bildspel (18.00 och 19.00) ”I våra fäders spår” om Pers farmor Mejt Ståbi som var syster till Anders Zorn. Mejt Ståbi skrev dagbok under hela sitt liv och Per Ståbi berättar genom henne hur livet nära en av Sveriges största konstnärer såg ut.

Tid: 15/6-25/8 2017
Plats: Församlingens Hus, Angantyrv. 39 (vid Danderyds kyrka)

Om släktskapet med Anders Zorn
Gården Ståbiol, där Per växte upp, byggdes 1913 av farfar Per Ståbi. Farmor Mejt Ståbi, född 1881, död 1981, var lillasyster till Anders Zorn. En äldre syster Karin dog redan vid 32 års ålder och efterlämnade fyra barn. Farmor Mejts pappa Anders Skeri dog när Mejt var fyra år. Anders Zorn tog i detta skede hand om sin lillasyster Mejt, Karins fyra barn och modern Grudd Anna.Han lät bygga ett mindre hus bredvid Zorngården åt dem medan Anders och Emma Zorn bodde i Zorngården. De hade ofta gäster; Carl Larsson med familj, prins Eugen med flera.

Farmor Mejt Ståbi, född Maria Skeri. Mejt är dialektalt och hon skrev dagbok från tidig ålder. Per och hans familj har dagböckerna i original från 1905 till 1970. Hon bodde i det gula huset bredvid Zorngården till 1913 i samband med giftet med Pers farfar Per Ståbi. Under denna tid fram till 1913 finns viktiga noteringar om livet för Anders Zorns familj, hans målande, resor m.m.

Vi har förutom dagböckerna ett värdefullt bildmaterial med foton från 1880-talet och framåt. I samband med vernissagen visas bildspelet “Anders, bror min” av Anders Hanser.